Stekkenplek Zwingelspaan
RONDWANDELING (GARDEN TOUR)«« Een van de beelden in de tuin

Als u onze tuin eerst eens wilt bekijken via het Internet klik dan op de kleine foto's, die worden dan vanzelf vergroot zodat u een betere indruk krijgt van het geheel. Via een korte beschrijving zullen wij u door onze tuin rondleiden, maar het is natuulijk leuker als u in de zomermaanden zelf eens langs komt.


»» De entree

Bij aankomst wordt u meestal verwelkomd in de nieuwe serre, waar u een kopje koffie of thee kunt gebruiken.

»» Ontvangstruimte (nieuwe serre)

Eenmaal buiten begint de wandeling onder een grote walnotenboom. Als u vandaar door de poort de tuin binnengaat staat u bij een van de vijvers.

»» Tuinpoort

In de poortmuur bevindt zich in een nisje een foetus van een lama, door zoon Ludo in Bolivia op een markt gekocht van indianen. De mummie zou voorspoed en vruchtbaarheid geven aan de inwoners van het huis en de tuin. Langs de vijver loopt een smal pad naar een terras op het zuiden. In de zomermaanden staan daar verschillende kuipplanten. Het huis is hier begroeid met verschillende klimmers zoals rozen, kiwi's, witte en mauvekleurige Wisterias.

»» Terras op het zuiden

Vanaf dit terras kunt u even een kijkje nemen in een van de serre's waar 's winters planten opgeslagen worden.

»» Kastje in de serre

»» Kijkje in een van de serre's

In deze serre bevindt zich een wel, waardoor altijd water opgepompt kan worden om de planten van water te voorzien. Vanuit de serre kijkt u vanzelf in de keuken.

»» De keuken

Om deze serre heenlopend komt u via 2 kleinere terrasjes bij een hoger gelegen, overwegend blauw gekleurde border.

»» Bloemetje in de blauwe border

Iets verderop, onder een zwarte Moerbeiboom, springt onmiddellijk een rozenboog in het oog met een combinatie van Rosa "Blue Magenta" en "Veilchenblau". Rechts, voor het keukenraam, een verhoogde border met over het dak van de keuken verschillende rozen en een oranjekleurige Trompetbloeier. Direct na de Moerbei gaat een rozenlaantje omhoog. Bovenaan gekomen heeft u een heel goed uitzicht over de hele "oude tuin" met links een kijkje over de polder. Naar beneden lopend komt u op een klein gazon met aan weerszijden roze en witte borders.

»» Een fraaie border

Iets verderop ziet u een groot terras met een gele border; links een rozenboog met de vroegst in Nederland bloeiende roos en rechts een nis met een beeld.

»» Terras met gele border

Wie hier wat langer wil blijven kan verschillende kuipplanten zien die in de zomermaanden bloeien langs de glazen afscheiding. Via een klein schaduwlaantje, begroeid met allerlei sierappels, kamperfoelie enz. komt u nu in de "nieuwe tuin". Onmiddelijk links een gezellig prieel met een forse kruidentuin en rechts een lange, verlaagde border met ongeveer 60 nieuwe rozen bij elkaar gezet op kleur.

»» Zeekool in de kruidentuin

Vanaf dit punt loopt een lang pad naar de achterkant van de tuin (laan van Charlotte). In de verte ziet u een wit beeld van een meisjesfiguur. Links en rechts van dit hoofdpad liggen 8 terrassen, verbonden door allerlei kronkelpaadjes. Kleine rozenlaantjes, rozenkoepeltjes, verhoogde bordertjes en kleine waterpartijtjes fleuren het geheel op. Rond deze terrassen liggen allerlei borders op kleur.

»» Laan van Charlotte

»» Verschillende borders

»» Verschillende borders

»» Verschillende borders

»» Verschillende borders

»» Verschillende borders

Aan het eind van de hoofdlaan daalt u af naar een groot, verdiept terras met in het midden een hoger gelegen vijver die voortdurend overstroomt (cascade). Links en rechts verhoogde borders op gemetselde muren.

»» Verdiept terras met vijver

»» Border rechts van de vijver

Deze beide borders zijn op kleur aangeplant.
»» Eremurus links van de vijver

Aan het eind van het terras loopt een klein trapje omhoog naar een verhoogd terrasje van zachtgele dolomietsteen met 3 treuriepen.

»» Dolomietteras

U staat nu aan de rand van het vogelbosje. Links, langs een aantal uitgelopen groene asperges, loopt een paadje naar een schaduwkas met enige honderden Helleborussen. Vlakbij kunt u via een bruggetje een moerasje oversteken naar de kippenren met bijzondere kippenrassen, pauwen en sierduiven. Verderop in het bosje staan enkele bijenkorven.

»» Bruggetje in het vogelbosje

»» Pauw

»» Lampionnetje in het vogelbosje

Hier gaat de wandeling terug in de richting van het huis. Teruglopend ziet u links een schapenweitje met kleine Ouessantschaapjes. In het weitje staan verschillende ouderwetse en moderne fruitbomen. Rechts van het weitje een potagerie met allerlei groenten voor eigen gebruik.

»» Donkere border

»» Vijvertje

Langs enkele donkerbloemige borders en een klein vijvertje komt u vanzelf weer uit op de parkeerplaats.

»» Bij de parkeerplaats

De foto's op deze pagina zijn gemaakt door tuinfotograaf Gert Tabak.
Wie nog meer foto's van hem wil bekijken en iets meer over onze tuin wil weten kan een artikel raadplegen in het tuinmagazine "Groei & Bloei" van juli 2000.Terug naar de hoofdpagina