Stekkenplek Zwingelspaan
Onze Engelse cottagetuin is helaas definitief gesloten en niet langer toegankelijk voor gasten. Op deze site kunt u de tuin online bekijken.

Artikelen over de tuin verschenen o.a. in BN/De Stem, Brabants en Eindhovens Dagblad, het tuinmagazine "Groei & Bloei" en de tijdschriften "Tuinieren", "Buitenleven" en "Landleven".

T.V.-uitzendingen waarin de tuin en haar inwoners te zien waren werden uitgezonden door S.B.S. 6 ("Tuinieren met kijkers", voorjaar 2003) , de N.C.R.V. ("Man bijt hond", voorjaar 2004) en Brabant 10 (18 en 20 sept. 2008).Rond de "Open Dagen" werden verschillende Radiopraatjes verzorgd door Omroep Brabant.

Kijk ook eens op de volgende pagina's :
(You can also visit the next pages) :


Our garden
Rondwandeling (Garden Tour)
Plattegrond (Map)
Helleborus
Bollen (Bulbs)
Rozen (Roses)
Kruidentuin (Herbs)
Fruit
Eenjarigen (Annuals)
Vogels in de tuin (Birds in the garden)

Wie nog meer over de tuin wil lezen kan terecht bij de Tuinenreisgids Nederland, derde druk 2001, Uitgeverij J.H. Gottmer, ISBN 90 257 3343 3/NUGI 471/411, samengesteld door Hanneke van Dijk.


Tuingidsen waarin u ook iets over de tuin kunt vinden zijn de bijlage "Over de Heg" van tuinmagazine "Groei & Bloei" en de tuinengids van "De Tuin Exclusief"

Gert Tabak, bekend om zijn boeken, artikelen en schitterende foto's wist onze tuin honderden malen vast te leggen in prachtige plaatjes.
Sommige van zijn foto's zijn te koop als ansichtkaart. Hier een kaart van een romantisch plekje op een van de terrassen. Deze kaart is te koop is in BelgiŽ.

 

De tuin is zeer romantisch en spannend, meestal heel natuurlijk, soms wat overdadig en lijkt het meest op een Engelse cottagetuin.
Er zijn ongeveer 20 terrassjes, enkele beschut en verdiept, andere met zitjes, die allemaal verbonden zijn door paadjes en rozenlaantjes met tussendoor onverwachte landschapjes, interessante beeldjes, begroeide vijvertjes enz.

In de tuin staan honderden vaste planten, zeldzame soorten en weinig voorkomende planten, tussen wat meer gangbare exemplaren, voornamelijk bij elkaar gezet in borders op kleur.

Allerlei bolletjes, ongeveer 200 verschillende rozen, onbekende klimplanten, een kleine 100 clematissen, bijzondere eenjarigen, tientallen kuipplanten en verschillende opvallende struiken, sier- en fruitbomen fleuren het geheel op. Een kleine moestuin en een potager met allerlei groenten, een geurige kruidentuin met verschillende keuken-, strooi- en geneeskruiden, een jonge boomgaard met oude en moderne fruitgewassen en een pas aangeplant "vogelbosje" maken het geheel compleet.

In de tuin houden wij pauwen, sierduiven, bonte kanaries en enkele opvallende kippenrassen.Foto Gert Tabak

("BN/De Stem" 31-3-2000 en 15-4-2005, "Brabants en Eindhovens Dagblad" 14-5-2000, "Groei & Bloei" juli 2000, "Tuinieren" augustus 2001, "Buitenleven" mei-juni 2004, "Landleven" sept-okt. 2005)